Ο Μίκης Θεοδωράκης ανήκει σε όλους. Είναι κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας και κομμάτι του συναισθηματικού και πνευματικού κόσμου του Έλληνα. Η 100ετία που συμπληρώνεται από τη γέννησή του δίνει αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Ο Δήμος Βέροιας τον τίμησε σήμερα με την προβολή ενός σπάνιου αρχειακού υλικού.
Πρόκειται για συζήτηση του Μίκη με τον Βεροιώτη καλλιτέχνη της διασποράς Μάκη Βαρλάμη, που μαγνητοσκοπήθηκε το 2012, όταν ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος συναντήθηκε με τον συνθέτη, με αφορμή τη σχέση Συμφωνικής Μουσικής και Ελληνισμού.

Το σπάνιο αυτό αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε στο Δήμο Βέροιας για την προβολή του πρώτα στην πόλη και μετά στην ΕΡΤ από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, στο οποίο και ανήκει.
Εκεί αποτυπώθηκε, μέσα από μια συζήτηση ανίχνευσης των ουσιαστικών δομών του Ελληνισμού, η πορεία της μουσικής ιδιοφυίας του Θεοδωράκη, παράλληλα με την άποψή για την Τέχνη γενικά και την αγωνία του για τη χώρα.

Στη συνέχεια στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ, όπου έγινε και η προβολή του αρχειακού υλικού, προβλήθηκε το απόσταγμα της κουβέντας των δύο καλλιτεχνών, όπως αποτυπώθηκε στη συμπόρευση των εικαστικών δημιουργιών του Βαρλάμη της συλλογής του “Ο Χριστός σήμερα”, που ντύθηκαν με τη Συμφωνία Νο 3 του Θεοδωράκη.

Ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης προλογίζοντας μίλησε για τη μορφή του Θεοδωράκη, που η πόλη τον τίμησε σήμερα μέσα από την προβολή της σχέσης του με έναν σημαντικό Βεροιώτη αλλά και σημαντικό Έλληνα της διασποράς, για τον οποίο η πόλη είναι περήφανη, τον Μάκη Βαρλάμη.

Ο Παύλος Τροχόπουλος, υπεύθυνος του Πειραματικού Εργαστηρίου της Βεργίνας, σημείωσε στη συνέχεια την αξία του αρχειακού υλικού, που παραχωρήθηκε μεν στην ΕΡΤ3, αλλά με την προϋπόθεση να προβληθεί πρώτα στη γενέτειρα του Βαρλάμη, τη Βέροια.
Μετά τις δύο προβολές η “Συνάντηση” των δύο καλλιτεχνών συνεχίστηκε με έκθεση αντιγράφων έργων του Βαρλάμη στη Πλατεία Δημαρχείου.

Αυτήν τη φορά η Μουσική δεν έντυσε τη Ζωγραφική, αλλά η Ζωγραφική απαθανάτισε τη Μουσική!
Στα έργα του Βαρλάμη ο Μίκης Θεοδωράκης πρωταγωνιστεί, άλλοτε ως “Αρχάγγελος”, (εμπνευσμένο το έργο από το βιβλίο του Μίκη “Το ταξίδι του Αρχάγγελου”), κι άλλοτε ως οδηγός μια πνευματικής αφύπνισης μέσα από τη Μουσική, που ο συνθέτης τη θεωρούσε χρέος.

Η υπαίθρια έκθεση πήρε άλλο συναισθηματικό χρώμα, όταν ντύθηκε με τη μουσική του Θεοδωράκη, που αποδόθηκε αισθαντικά από τον Πέτρο Ρίστα (κιθάρα), τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο (ακορντεόν) και τη Νάντια Μοχάμεντ (βιολί).

Ελπίζουμε πως το “Έτος Θεοδωράκη ” θα έχει για την πόλη της Βέροιας και άλλες αφιερωματικές εκδηλώσεις, ανάλογες με το καλλιτεχνικό και πνευματικό του ανάστημα και την προσφορά του στη χώρα.
























