veriatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αξιολόγηση Κυβερνητικών Πηγών: Ουσιώδεις Αντιρρήσεις στην Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Υπόθεση των Τεμπών

Κοινοποίηση

Κυβερνητική Αντίκρουση στη Πρόταση του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει ζηλέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το αίτημα για τη δημιουργία προανακριτικής επιτροπής, το οποίο κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διερευνηθούν κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση των Τεμπών, που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και άλλους εμπλεκομένους.

Η θέση της Κυβέρνησης

Η κυβερνητική πλειοψηφία προγραμματίζει να εξετάσει λεπτομερώς το σύνολο της δικογραφίας και να ανακοινώσει σύντομα τη θέση της, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των στοιχείων που είναι στη διάθεση της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, κινείται πάντα θεσμικά και εντός των πλαισίων του δικαίου, χωρίς να στήνει εμπόδια στη διαδικασία της δικαιοσύνης.

Αναλυτική Εξέταση του Κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ

Ακολουθούν έξι λόγοι που αποδομούν το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

• Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη και άλλους υφυπουργούς από το 2016 μέχρι το 2023 είναι, ουσιαστικά, αβάσιμο και δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Ο ισχυρισμός ότι οι εν λόγω υπουργοί ευθύνονται προσωπικά για το δυστύχημα που προκάλεσε τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και τις 57 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, δεν έχει νομική υποστήριξη.

• Το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προτάσσουν τη πολιτική τους εκμετάλλευση της τραγωδίας αντί να επιδιώκουν την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών βάσει πραγματικών γεγονότων. Προβλήματα και σενάρια συνωμοσίας που καταρρέουν δεν συνεισφέρουν στη διαφάνεια.

Νομικά Ζητήματα του Κατηγορητηρίου

Είναι εμφανές γιατί το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει νομική βάση:

1) Η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πάνω σε οργανισμούς όπως ο ΟΣΕ και ο ΕΡΓΟΣΕ είναι αυστηρά διοικητική και δεν επηρεάζει ζητήματα ασφαλείας. Οι αρμόδιες αρχές που έχουν τη θεσμική ευθύνη για την ασφάλεια είναι η ΡΑΣ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA), οι οποίοι είχαν εκδώσει πιστοποιητικά για την ασφαλή λειτουργία πριν την τραγωδία.

2) Τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν διωχθεί διότι δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον υπουργό για να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αν οι προϊστάμενοι δεν είχαν υποβάλει προτάσεις, είναι αντίφατο να ζητείται η ποινική ευθύνη του υπουργού και να αποδίδονται ευθύνες στα υπηρεσιακά στελέχη.

3) Το κατηγορητήριο κατά των διευθυντών του Υπουργείου δεν μεταφέρεται στον υπουργό, καθώς η ποινική ευθύνη είναι προσωπική. Ο υπουργός δεν ευθύνεται για τις πράξεις των επιβλεπόντων, εφόσον δεν φέρει τις απαιτούμενες εισηγήσεις.

4) Οι πολιτικές ευθύνες για συστημικά προβλήματα δεν μπορούν να συνδυαστούν με ποινικές ευθύνες, πόσο μάλλον κακουργηματικού χαρακτήρα. Αν η αποτυχία εφαρμογής των συστημάτων ασφαλείας γεννά ποινικές ευθύνες, τότε όλοι οι υπουργοί θα έπρεπε να είναι υπόλογοι για απλές παραλείψεις που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια.

5) Το διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αφορά συγκεκριμένα τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προσθέσει τους υφυπουργούς δεν έχει νομική βάση.

6) Για τον πρώην Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη, οι πιθανές εγκληματικές του αμέλειες έχουν εξοβελιστεί λόγω των ευεργετικών διατάξεων του Συντάγματος πριν την αναθεώρηση του 2019, επομένως δεν προτείνεται η ποινική του διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εορτολόγιο 8 Απριλίου: Γιορτές και Μνήμη Αποστόλων

user 3

Οι επιπτώσεις των δασμών στις ελληνικές εξαγωγές και οι ευάλωτοι τομείς της οικονομίας

user 3

Εορταστικές Εκδηλώσεις για την 203η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

user 3